I'm trying to run a sample program from rubygame, but it claims a
library file from ffi is missing. From my terminal:

luther@hrimfaxi:/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems$
./rubygame-2.6.4/samples/demo_rubygame.rb
<internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require': libffi.so.4:
cannot open shared object file: No such file or directory -
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/ffi-1.0.0/lib/ffi_c.so (LoadError)
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/ffi-1.0.0/lib/ffi.rb:8:in
`rescue in <top (required)>'
  from /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/ffi-1.0.0/lib/ffi.rb:1:in
`<top (required)>'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/nice-ffi-0.4/lib/nice-ffi.rb:31:in
`<top (required)>'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/ruby-sdl-ffi-0.3/lib/ruby-sdl-ffi/sdl.rb:31:in
`<top (required)>'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/rubygame-2.6.4/lib/rubygame/main.rb:22:in
`<top (required)>'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/rubygame-2.6.4/lib/rubygame.rb:44:in
`block in <top (required)>'
  from
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/rubygame-2.6.4/lib/rubygame.rb:29:in
`each'
  from
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/rubygame-2.6.4/lib/rubygame.rb:29:in
`<top (required)>'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:33:in `require'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:33:in `rescue in require'
  from <internal:lib/rubygems/custom_require>:29:in `require'
  from ./rubygame-2.6.4/samples/demo_rubygame.rb:25:in `<main>'
luther@hrimfaxi:/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems$ ll
ffi-1.0.0/lib/ffi_c.so
-rwxr-xr-x 1 root root 525k 2010-12-02 Thu 20:39:04
ffi-1.0.0/lib/ffi_c.so

As you can see from the ll command at the bottom, the file is most
definitely there. This is very frustrating. Any ideas?

I'm using 'ruby 1.9.2p0 (2010-08-18 revision 29036) [x86_64-linux]',
compiled from source, on Trisquel 4.

-- 
Posted via http://www.ruby-forum.com/.