Hi all,

I've forwarded this from the Rake dev mailing list in the hopes that
someone can help out.  There appears to be a shell problem, and we're
not sure what the proper way is to handle this on Win32.

Any ideas?

Thanks,

Dan 

-----Original Message-----
From: rake-devel-bounces / rubyforge.org
[mailto:rake-devel-bounces / rubyforge.org] On Behalf Of Lionel Thiry
Sent: Wednesday, May 04, 2005 8:15 PM
To: Rake Development and Discussion
Subject: [Rake-devel] the origin of the strange bug on win2k


Hello!

By strange bug, I mean:
----8<----
-e:1:in `exit': no implicit conversion from nil to integer (TypeError)
         from -e:1
----8<----
that appeared /while/ unittests of rake were running.

I think it is because comspec (the win2k shell) doesn't substitute
variables the 
same way as unix shell does.

----8<----
C:\usr\ruby\lib\ruby\gems\1.8\gems\rake-0.5.4.1>set RAKE_TEST_RUBY=123

C:\usr\ruby\lib\ruby\gems\1.8\gems\rake-0.5.4.1>echo $RAKE_TEST_RUBY
$RAKE_TEST_RUBY

C:\usr\ruby\lib\ruby\gems\1.8\gems\rake-0.5.4.1>echo %RAKE_TEST_RUBY%
123

C:\usr\ruby\lib\ruby\gems\1.8\gems\rake-0.5.4.1>ruby -e "exit
$RAKE_TEST_RUBY" -e:1:in `exit': no implicit conversion from nil to
integer (TypeError)
         from -e:1

C:\usr\ruby\lib\ruby\gems\1.8\gems\rake-0.5.4.1>ruby -e "puts
%RAKE_TEST_RUBY%" 123
----8<----

Concerning the tests, the problem lies in test/testfileutils.rb at line
99:
----8<----
ruby %{-e "exit $RAKE_TEST_RUBY"} do |ok, status|
  assert(!ok)
  assert_equal 123, status.exitstatus
  block_run = true
end
----8<----

Unfortunatly, replacing $RAKE_TEST_RUBY with %RAKE_TEST_RUBY% doesn't
work. I've 
conducted some tests to see what could work, see the attachment. ... But
I don't 
find any solution yet.

-- 
Lionel Thiry

Personal website: http://users.skynet.be/lthiry/