Issue #16361 has been updated by vo.x (Vit Ondruch).


Ah, finally I understand where does the issue comes from. I execute the test suite via:

~~~
$ ./configure && make -j && make test-all TESTS="-v "
~~~

(actually this is the specific command [1]) and apparently the `TESTS` comes from this place.


[1]: https://src.fedoraproject.org/rpms/ruby/blob/4f0a1bc2fd2d4f17df37e9bdc249d937a79b424c/f/ruby.spec#_872

----------------------------------------
Bug #16361: TestEnv#test_fetch failure
https://bugs.ruby-lang.org/issues/16361#change-83039

* Author: vo.x (Vit Ondruch)
* Status: Open
* Priority: Normal
* Assignee: 
* Target version: 
* ruby -v: ruby 2.7.0dev (2019-11-22 master f9d20a1bf1) [x86_64-linux]
* Backport: 2.5: UNKNOWN, 2.6: UNKNOWN
----------------------------------------
I am facing following test suite error:

~~~
  1) Failure:
TestEnv#test_fetch [/builddir/build/BUILD/ruby-2.7.0-f9d20a1bf1/test/ruby/test_env.rb:123]:
[ruby-core:56062] [Feature #8649].
Expected Exception(KeyError) was raised, but the message doesn't match.
<"key not found: \"test\""> expected but was
<"key not found: \"test\"\n" + "Did you mean?  \"TESTS\"">.
~~~

Trying to execute this test independently, it passes just fine. So it seems that the did_you_mean gem is loaded unexpectedly on this place. I just tried:

~~~
mv test/optparse/test_did_you_mean.rb{,.bak}
~~~

since this is the latest addition IMO and the test suite passes just fine.

I am not really sure why it should fail on my setup and it probably does not fail in any other CI. Neither I am sure what would be the best option to fix this. The assertion could be updated to accept this message by simple sed:

~~~
sed -i "/'key not found: \"test\"'/ s/'/\//g" test/ruby/test_env.rb
~~~



-- 
https://bugs.ruby-lang.org/

Unsubscribe: <mailto:ruby-core-request / ruby-lang.org?subject=unsubscribe>
<http://lists.ruby-lang.org/cgi-bin/mailman/options/ruby-core>