Issue #8720 has been reported by netjunki (Ben Lau).

----------------------------------------
Bug #8720: ECB mode seems to be broken
https://bugs.ruby-lang.org/issues/8720

Author: netjunki (Ben Lau)
Status: Open
Priority: Normal
Assignee: 
Category: ext/openssl
Target version: 
ruby -v: ruby 2.0.0p283 (2013-07-28) [x86_64-darwin12.0.0]
Backport: 1.9.3: UNKNOWN, 2.0.0: UNKNOWN


The reporting on this is partially from someone else's work that I found in a gist on github:
https://gist.github.com/tarcieri/5550786

But there appears to be some sort of issue with ECB mode. It works correctly in JRuby, which I assume is due to the fact that JRuby is using Java's underlying crypto libs instead of OpenSSL.

I've attached the test code from the gist. I've also included the output in the description here from my run with latest svn and the gist for reference:

Testing output:

$ /usr/local/bin/ruby --version; /usr/local/bin/ruby ecb_test.rb 
ruby 2.0.0p283 (2013-07-28) [x86_64-darwin12.0.0]
Testing encryption: FAILED! Got "\xCE\x9Dp\xDFL\xD0\x95\xC3\x13\x18+\xAC\x1D2\xE7\x15" instead of ":\xD7{\xB4\rz6`\xA8\x9E\xCA\xF3$f\xEF\x97"
Testing decryption: OK!

$ ruby --version; ruby ecb_test.rb
ruby 1.9.3p392 (2013-02-22 revision 39386) [x86_64-darwin12.3.0]
Testing encryption: FAILED! Got "\xCE\x9Dp\xDFL\xD0\x95\xC3\x13\x18+\xAC\x1D2\xE7\x15" instead of ":\xD7{\xB4\rz6`\xA8\x9E\xCA\xF3$f\xEF\x97"
Testing decryption: OK!
 
$ ruby --version; ruby ecb_test.rb
ruby 2.0.0p0 (2013-02-24 revision 39474) [x86_64-darwin12.3.0]
Testing encryption: FAILED! Got "\xCE\x9Dp\xDFL\xD0\x95\xC3\x13\x18+\xAC\x1D2\xE7\x15" instead of ":\xD7{\xB4\rz6`\xA8\x9E\xCA\xF3$f\xEF\x97"
Testing decryption: OK!
 
$ ruby --version; ruby ecb_test.rb
jruby 1.7.2 (1.9.3p327) 2013-01-04 302c706 on Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM 1.7.0_21-b12 [darwin-x86_64]
Testing encryption: OK!
Testing decryption: OK!





-- 
http://bugs.ruby-lang.org/